Event description

Het Neurogram® is een door Licensed NLP Master Trainer™ Joost van der Leij ontwikkeld model om persoonlijkheid en relaties tussen persoonlijkheden in kaart te brengen. Oorspronkelijk geïnspireerd door het Enneagram, is het Neurogram® vandaag de dag een praktische en concrete toepassing van de Cybernetic Big Five Theory, de meest wetenschappelijke methode om naar persoonlijkheid te kijken. Omdat Joost van der Leij als enige dit onderwerp op een echte universiteit onderwijst, moet alles wat hij doet wel goed wetenschappelijk worden onderbouwd.

Maar minstens zo belangrijk is dat het Neurogram® ook heel makkelijk, praktisch en concreet is. Dat begint door vast te stellen dat “persoonlijkheid” eigenlijk helemaal niet bestaat. Wat wij onder de noemer “persoonlijkheid” verstaan, is feitelijk niets meer en niets minder dat een pakketje evolutionaire gedragspatronen die voortkomen uit de biologische structuur van het brein. Anders gezegd: om te overleven in de evolutie zit er vanaf je geboorte al een aantal typische gedragingen in je brein ingebakken. Veel van jezelf begrijpen, bestaat uit het snappen van deze patronen.

Jouw typische patronen zorgen ervoor dat je op een bepaalde manier naar de wereld kijkt, je op je eigen manier je motivatie vindt, dat je op jouw typische manier emotioneel reageert. Nog belangrijker is dat deze patronen ook aangeven hoe je omgaat met stress en ontspanning. Je brein functioneert suboptimaal in tijden van stress, maar optimaal in tijden van ontspanning. Kortom, hoe sneller je doorhebt welk gedrag bij stress hoort en hoe je je gedrag zo kan veranderen dat je weer gaat ontspannen, hoe sneller je je brein optimaal gebruikt!

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen. Omdat veiligheid de hoogste prioriteit heeft voor ons brein, is het brein van nature genegen om eerder te stressen dan te ontspannen. Het brein kiest eerder voor negativiteit dan positiviteit. Met het Neurogram® en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) verander je dat. Met NLP en het Neurogram® train je je brein om een kei te worden in je goed voelen, in ontspanning en in positiviteit. Bovendien is zowel het Neurogram®  als NLP generiek. Dat wil zeggen: je leert het op zo’n manier dat je het zowel op jezelf toepast, als dat je in staat bent om er andere mensen mee te helpen, bijvoorbeeld je kinderen!

Het gezin en het Neurogram®

Bij alle gezinscoaching die ik doe, zie ik steeds weer hetzelfde patroon. Gezinsleden hebben met elkaar ruzie omdat ze elkaar slecht begrijpen. Door een gebrek aan kennis van het Neurogram® wordt typisch gedrag van het ene gezinslid, door de andere gezinsleden verkeerd begrepen en veel te negatief geïnterpreteerd. Zodra voor elk gezinslid is uitgezocht welk Neurogramtype het beste bij zijn of haar brein past, en deze kennis met alle gezinsleden is gedeeld, wordt voor alle gezinsleden duidelijk dat er helemaal geen sprake is van boze opzet of bewuste sabotage. Andere leden van het gezin blijken simpelweg anders in elkaar te steken!

Bovendien komt het Neurogram® met specifieke strategieën hoe je het beste met elk type om kan gaan. Dat betekent dat elk lid van het gezin precies weet, hoe hij of zij het beste met elk ander lid van het gezin om kan gaan. In plaats van onbegrip en miscommunicatie, is er nu begrip en optimaal op elkaar afgestemd gedrag. Dat betekent niet dat alles binnen het gezin nu pais en vree is. Maar het betekent wel dat de meest voorkomende stoorfactor, namelijk onbegrip voor het anders zijn van de ander, is weggenomen.

Natuurlijk kunnen er ook nog andere problemen spelen. Maar die problemen zijn nu beter te isoleren tot het gezinslid wat er daadwerkelijk last van heeft zonder dat de sociale dynamiek van het gezin de boel nog verder verstoort. Door gebruik te maken van NLP kunnen vervolgens deze individuele problemen in de meeste gevallen goed worden opgelost. Dat is ook de rede waarom we altijd het Neurogram® combineren met NLP.

De NLP en Neurogram® dagen

Om dit allemaal mogelijk te maken is er de optie tot coaching, maar veel effectiever is het volgen van een live training, zo mogelijk met het hele gezin. Want tijdens een live training worden alle belangrijke NLP technieken om goed met je emoties om te gaan, diep in het onbewuste geprogrammeerd zodat je ze voortaan automatisch goed gaat doen. Bovendien zorgt de live training ervoor dat alle gezinsleden met veel humor elkaars types leren kennen zonder dat er meteen met vingers naar elkaar wordt gewezen.

Tijdens de NLP en Neurogram® dagen leer je:

 1. Je eigen Neurogramtype herkennen.
 2. Ontdekken hoe je met het Neurogram® in een heel vroeg stadium stress herkent en vervolgens met NLP de stress stopt en weer gaat ontspannen.
 3. Hoe je het beste met elk type om kan gaan.
 4. Hoe je negatieve gevoelens stopt en vervangt door positieve gevoelens.
 5. Hoe je negatieve ervaringen in het verleden loslaat en vergeet.
 6. Hoe je zorgen over de toekomst wegneemt en vervangt door een toekomstvisie die vertrouwen geeft.
 7. Hoe je stopt met piekeren en in plaats daarvan weer constructief denkt.
 8. Hoe je goede beslissingen neemt.

Zoals je ziet is het een vol programma. Om die reden hebben we ook drie dagen nodig verdeeld over twee maanden, zodat je meer dan voldoende tijd hebt om het je eigen te maken, er mee te oefenen en er goed in te worden door ervaring op te doen. Op dag één leer je punten 1, 2 en 4. Op dag twee leer je punten 5 en 6. Op dag drie leer je punten 3, 7 en 8.

Het tarief voor deze drie dagen is 395 euro. Maar omdat we het zo belangrijk vinden om dit met je hele gezin te doen, is het tarief per persoon wanneer je minstens met zijn  tweeën komt 245 euro. Dit is een all-in tarief op de lunch na. Dus inclusief:

 • Het Neurogram boek a 16,85 euro
 • Breintraining: handboek voor moderne NLP a 19.75 euro
 • De Leer Je Goed Voelen CD a 24.95 euro

De dagen duren van 10 tot 17 uur en de locatie is: NLP.amsterdam, binderij 7-L, 1185 ZH Amstelveen. De data van de eerstvolgende editie, vind je op het formulier dat hieronder staat (als er geen formulier verschijnt, stuur dan een email naar marie-jose@tiouw.com).  Kinderen kunnen meedoen vanaf 15 jaar. Alles wat je leert, is makkelijk zelf door te geven aan je eigen kinderen. Tegelijkertijd maakt het bijwonen van deze live training veel meer impact op je onbewustzijn. Kortom, mocht je je eigen brein optimaal willen gebruiken, schrijf je dan in voor deze prachtige training:

Register